Prvenstvo Crne Gore u planinskom trčanju i "Memorijal Vukašin Žižić" u bacanju kugle u organizaciji našeg kluba

PRVENSTVO CRNE GORE U PLANINSKOM TRČANJU

 

                           BACANJE KUGLE „MEMORIJAL VUKAŠIN ŽIŽIĆ“

                                     „KRUŠEVICE – 2017

 

 

                          Pokrovitelji  ASCG i porodica Žižić

                               Tehnički organizator  AK „ Nikšić“

 

                            P O Z I V    Z A   U Č E Š Ć E:

                  Datum održavanja 21. maj 2017.godine ( nedelja).

 

·         DISCIPLINE I SATNICA TAKMIČENJA

            

11:00 h   - Svečano otvaranja

11:20 h   - Seniorke  ................................................................................ 6 000

               -  Studenkinje, juniorke, veteranke i rekretivke ..................  4 000 m

12:00 h   -  Seniori, policija i vojska, veterani M40 ........................... 10 000 m

         - Studenti,  juniori, veterani i rekretivci ..............................  6 000 m      

 

13:00    -     BACANJE KUGLE „MEMORIJAL VUKAŠIN ŽIŽIĆ“

-         Seniorke

-         Seniorke  

 

·         Mjesto održavanja: Selo Kruševice  (udaljeno od Nikšića 25 km a od Šavnika 10 km)

·          Staza je kružna.

·         Prijave slati na email adresu kluba ili musicdrago@yahoo.com  i na dan trke u vremenu od 9:30 do 10:30 časova kada se podižu i startni brojevi.

·         Startnina iznosi 1 euro po prijavljenom takmičaru.

 

 

·         Nagrade:

---  Za 1,2 i 3 mjesto u svim kategorijama dodijeliće se medalje, diplome i majce trke

---  Pobjednicima u trkama i bacanju kugle seniora-ki dodijeliće se  pehari

---- Novčane nagrade u bacanju kugle za sniori - ke:

1.    150 evra

2.    100 evra

3.      50 evra

·         Startni brojevi su obavezni u svim trkama kao i u bacanju kugle.

 

U očekivanju Vašeg dolaska natakmičenje sradačno Vas pozdravljamo

 

 

Inž. VUKAŠIN ŽIŽIĆ

 

Rodjen je 1929. U Miloševićima- Šavnik. Osnovnu školu je završio u mjestu rodjenja a Gimnaziju u Nikšiću. Diplomirao je 1956. godine u Ljubljani, na Arhitektonskom fakultetu, kod profesora Ivana Vurnika i Svetka Lapajnea. Tokom studija vrlo aktivno se bavio atletikom i to disciplinama 100m i bacanje kugle. Na 100 metara bio je pobjednik raznih državnih prvenstava, kao takmičar slovenačkog kluba “Kladivar”iz Celja.

Kratko vrijeme poslije diplome radio je u Institutu za urbanizam i arhitekturu u Ljubljani, na projektima Celovške ceste, Rekonstrukcije Bloudekove velikanke u Planici i projektovanje K-185 letaonice u Planici.

Nakon dolaska u Crnu Goru po nalogu tadašnje vlasti, radio je u Nikšiću u NOO Nikšić i Gradjevinskom “Crna Gora” čiji je glavni inžinjer i director visokogradnje bio 7 godina, do 1966. Godine. U to vrijeme se bavio intenzivno organizacijom sportskih aktivnosti u Nikšiću u Atletskom klubu, rukometnom klubu Sutjeska (veliki rukomet/hazena), u PSD “Javorak” čiji je bio prvi Sekretar, Planinarsko smučarskom savezu Crne Gore čiji je takodje bio prvi sekretar, Gorskoj službi spašavanja pri PSD “Javorak”

Od 1966 do 1969 bio je generalni director Zavoda za urbanizam i  projektovanje u Užicu.

Od 1969. Do 1987. Godine radio je u preduzeću za projektovanje i RZUP-u (republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje u Titogradu odakle se i penzionisao. U RZUP-u je bio na pozicijama, Tehničkog direktora, rukovodioca Nadzorne službe, Rukovodioca urbanističkog biroa i Generalnog direktora. Tokom svog bogatog radnog vijeka, iza sebe je što kao projektant, što kao nadzor ostavio iza sebe objekte Škole u Žabljaku, Hotele u Bečićima, Pedagoški fakultet u Nikšiću, Meteorološku stanicu u Nikšiću, Sud u Nikšiću, Gradski stadion u Podgorici, Sportski centar Morača, Istražni zatvor u Spužu, solitere u Užicu, Upravnu zgradu Rakete u Užicu, stambeno naselje Gipos na Cetinju, skladišta Zetetrans u Podgorici,sve Titex-ove objekte u Crnoj Gori, objekte u Alžiru i Libiji, stambene objekte u Baru, fabriku Radoje Dakić u Podgorici, kulu Lazara Sočice u Goransku, ako i projekte za nenapravljene Vidikovac na Savinom Kuku i Autobusku stanicu na Žabljaku.

Iz oblasti planiranja radio je Studiju razvoja planinskog turističkog centra Durmitora, Regionalni plan Sjevera Crne Gore, Regionalni plan Južnog Jadrana, Generalne planove svih primorskih opština, Podgorice, Danilovgrada, Žabljaka i Cetinja, Detaljne urbanističke planove u svim crnogorskim opštinama..

Pored prethodno navedenog sportskog angažmana, bio je jedan od prvih smučarskih sudija u Crnoj Gori, jedan od organizatora nordijskog takmičenja Sinjavinski sector na Durmitoru.

Osim “Javorka” pomagao je u osnivanju planinarskih i orjentiring klubova u Podgorici, Gusinju i Rožaju. Od poznatih vrhova peo je sve značajnije vrhove u bivšoj Jugoslaviji (Triglav, Šar planina, Korab, Jalovec, Durmitor, Prokletije…),  a od inostranih vrhova sve značajnije vrhove u Alpima (Mon Blanc, Monte Rosa, Titlis, Grosglokner, mislim i Matehorn..) a medju prvima je iz naših krajeva se spuštao sa skijama niz glečere (Plata Rosa).