Dr. Radovan-Raco MijanovićRadno mesto: Član Upravnog odbora i doktor kluba

Datum rođenja: 01/01/1941

Stručna sprema: Internista kardiolog- sportski ljekar

Telefon: +38267622713; +38269

Info

 

Internista kardiolog- sportski ljekar

Rodjen je u Nikšiću 1941-godine. Osnovno i srednje obrazovanje je zavšio u Nikšiću. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interene medicine je završio u Beogradu a posdiplomske studije iz kardiologije u Zagrebu. Ima zvanje Međunarodni sportski ljekar.

Zvanje  primarijus stekao je 1993.god.Prvi  je u Crnoj Gori, prije trideset godina, uradio mikrokaterizaciju desnog srca kao pionirski poduhvat, u  Zavodu za pućne bolesti u Brezoviku.

Bio je direktor Medicinskog centra u Nikšiću i Zavoda za plućne bolesti u Brezoviku.

Sa zvanjem Međunarodnog sportskog ljekara, bio je stalni predavač  iz oblasti sportske medicine  na odsijeku za fizičku kulturu pri Filozofskom fakultetu u Nikšiću, kao i predavač  na Naprednim  seminarima za sportske ljekare. Autor je preko 100 radova i strčnih saopštenja iz oblasti kardiologije, sportske medicine , alpinizma , spasavanja u planini i na vodi.

Dobitnik je najvišeg  društveog priznanja svog grada, nagrade Oslobodjenja Nikšića „18.septembar’’.     

Zaslužni je sportski radnik Crne Gore. Član je predsjedništva Društva ljekara Crne Gore i član predsjedništva udruženja kardiologa Crne Gore.

Bio je predsjednik Crveg Krsta Crne Gore a u dva mandata predsjednik Crvenog krsta  Jugoslavije i član Komisije za pomoć u katastrofama  pri Medjunaroj federaciji Crvenog krsta i Crveog polumjeseca. Dobitnik je najvećeg priznanja  Medalje Crvenog krsta. Dobitnik je Plakete Međunarodnog Olimpijskog komiteta koju je dodijelio njegov predsjednik Antonio Samaran.

Četrdeset godina je u Planinarsko smučarskom  društvu “Javorak“-Nikšić, čiji je bio i predsjednik. Dobio je najveće priznanje Zlatni znak PSJ. Kao alpinista, učesnik je pohoda na Mont   Blan, Monterozu, Materhorn, Dolomite, Ande....

Kao dugogodišnji  načelnik Gorske službe spasavanja, sa zvanjem-spasilac-ljekar spasilac, dobitnik je Zlatnog spasilačkog znaka Gorske službe spasavanja CG. Srebrenog znaka Bavarske spasilačke službe. Član je predsjedništva evropske asocijacije spasilaca na mirnim vodama.

Predsjednik je komisije za prvu ponoć pri GSS stanice Nikšić.

Predsjedavao je Savezom izviđača SCG. Predsjenik je Saveza izviđača Crne Gore. Nosilac je Zlatnog Javorovog znaka te organizacije.       Predsjednik je Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića.Predsjednik Crnogorskog saveza za sportsku rekreaciju”veterani“.